Kentsel dönüşüm kanunu ile depreme dayanıksız, eski, ekonomik ömrünü tamamlamış evinizi, binanızı,
işyerinizi başka bir yere kaydırılma korkusu yaşamadan
kentsel dönüşüm avantajlarından yararlanarak yeniden inşaa edebilirsiniz.
Bunun için Belediye, Toki ve Bakanlığı beklemenize gerek yok.
Kentsel dönüşüm için binadan 1 kişinin başvurması yeterli.
1 - Müdürlüğü veya Tapu Müdürlüğü’ ne başvurarak arşivden mevcut binanıza ait statik – mimari projeler (var ise) temin edilir.
2 - Bina Deprem Risk Raporu almak için binaya ait (var ise) mevcut projeler, tapunuz (Daire Tapusu, Kat mülkiyetiniz ( İskanınız) yok ise daireye ait hisseli arsa tapusu), nüfus cüzdanı fotokopisi, Tapu Müd. den alınmış Bağımsız Bölüm Listesini gösterir belge ile ÇİZGİ Mimarlık’a başvuru yapılır.
3 - BAKANLIK Lisanslı Kuruluşun binanızda yapacağı teknik inceleme, tespit ve çalışmalar sonucu binanız için Deprem Risk Raporu hazırlanır.
4 - Hazırlanan Deprem Risk Raporu Bakanlık Lisanslı Kuruluşu tarafından bağlı bulunduğunuz İl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne en geç yedi gün içinde bir üst yazı ile sunulur.
5 - Bakanlık; Deprem Risk Raporunu 10 gün içinde inceleyerek eksik yok ise onaylar. Rapor sonucu binanız riskli ise Bakanlık Tapu Müd. bir yazı ile bina tapu kütüğüne Riskli Yapı şerhini koyar. ( Alım Satım Yapılabilir – Bilgilendirme şerhidir)
6 - İlgili Tapu Müd.’ den tüm kat maliklerine Bakanlık Resmi Yazısı iletilir. (Resmi yazısının size tebligatı ile 15 gün içinde İlgili Bakanlık İl Müdürlüğüne rapor için itiraz hakkınız var.) Resmi yazının size tebliğinden sonra binanız riskli ise 60 gün içinde bina maliklerinin en az 2/3 (tapu hisse) çoğunluğu ile Bina Ortak Karar Protokolü hazırlanıp imza altına alınır. (Binayı nasıl, ne zaman, ne şekilde, kime, hangi dağılımla yaptıracağınız kararını alırsınız.)
7 - Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne bilgi amaçlı bir dilekçe ile sunulur. Örnek Dilekçe ( 2 ay içinde 2/3 çoğunlukla Bina Ortak Karar protokolünü imza altına alamazsanız binanız Bakanlıkça yıkılacaktır.).
8 - Binanın yeniden inşaatı veya güçlendirmesinin yapılması için bir müteahhit şirket bulunur. Tüm Belediye Projeleri ÇİZGİ Mimarlık tarafından hazırlanır ve ilgili belediyeden ruhsat alınır.
9 - Binanızın yeniden inşaatı veya takviye - güçlendirmesi için Bakanlık ile anlaşma sağlayan Bankalara Kentsel Dönüşüm Kredisi için başvuruda bulunulur. (Kentsel dönüşüm kapsamında verilen kira yada yapım kredilerinden sadece biri kullanılabilir. Aynı anda devletçe faiz indirimi sağlanmış 2 kredi kullanılamaz.)
10 - Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı için Bakanlık İl Müdürlüğü’ ne başvurulur (18 ay / Aylık 600TL ile sınırlı)
11 - Binanın yeniden inşaatı ve güçlendirme uygulaması için kat maliklerinin ortak karar ile seçeceği müteahhit - inşaat şirketi ile sözleşme yapılır ve yeni binanızın inşaatına başlanır. (Yeni binanızın inşaatı yapı denetim şirketleri ve kentsel dönüşüm kredisi kullandı iseniz bankaların uzmanları tarafından her aşamada denetlenir.)
12 - Yapımı tamamlanan binanız için bağlı olduğunuz belediyeden (Depreme dayanıklı, projesine uygun yapılmış, eksiksiz bina anlamına gelen) İSKANLI TAPULARINIZ alınır. Yapımı tamamlanan binanız için bağlı olduğunuz belediyeden (Depreme dayanıklı, projesine uygun yapılmış, eksiksiz bina anlamına gelen) İSKANLI TAPULARINIZ alınır.

Kentsel Dönüşüm’ün Avantajları
1. Kentsel Dönüşüm Türkiye’deki eski, depreme dayanıksız, ekonomik ömrünü tamamlamış tüm binaları kapsamaktadır. Belediye, TOKİ, Bakanlığı beklemeden kentsel dönüşümden yararlanabilirsiniz.
2. Kentsel dönüşümden iskanlı, kat irtifaklı binalar ile arsa tapulu kaçak binalar, gecekondular da yararlanabiliyor.
3. Kentsel dönüşüm için binadan 1 kişinin başvuruda bulunması yeterli.
4. Binanın yeniden inşaatı ve tüm kararlar için binada 2/3 çoğunluk yeterlidir.
5. Mülk sahipleri kiracılar 100.000 TL aylık güncel mortgage %50 indirimli faiz oranı ile Devlet Teşvikli Kentsel Dönüşüm Kredisini kullanabilir.
6. Mülk sahipleri 18 ay boyunca aylık 300TL – 650TL (Geri ödemesiz)Kentsel dönüşüm kira yardımı alabilirler. Kiracılar ise 600TL- 1.300TL taşınma yardımı alabilirler.
7. Eski, depreme dayanıksız binanız Kentsel Dönüşüm ile depreme dayanıklı hale gelecek ve çocuklarınıza güvenli bir mülk bırakacaksınız.
8. Eski dairenizin değeri ; kentsel dönüşüm ile en az 1,5 kat artacak.
9. Kentsel dönüşüm kapsamına giren binanızın yeniden inşaası sırasında tüm belediye harçları, noter harçları, vergi muafiyetlerinden yararlanabilirsiniz.
Kentsel Dönüşüm Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
1. Başvuru dilekçesi
2. Mülk sahibi tapu fotokopisi
3. Mülk sahibi nüfus fotokopisi
4. Tapudan alınmış(kaşeli imzalı) takyidat belgesi aslı
5. Belediyeden alınmış binanın statik projesi
6. Belediyeden alınmış binaya ait Ulusal Adres Veri Tabanı yazısı
7. Başvuruda bulunan vekil ise Vekalet Örneği ve vekilin Nüfus Cüzdanı
8. Başvuruda bulunan şirket ise şirket resmi evrakları ve şirket yetkilisi nüfus cüzdanı fotokopisi